Devi Mahatmyam Durga Saptasati Chapter 2 In Tamil And English

Devi Mahatmyam Navaavarna Vidhi Stotram was wrote by Rishi Markandeya.

॥ Devi Stotram – Devi Mahatmyam Durga Saptasati Chapter 2 Stotram Tamil Lyrics ॥

மஹிஷாஸுர ஸைன்யவதோ னாம த்விதீயோ‌உத்யாயஃ ॥
அஸ்ய ஸப்த ஸதீமத்யம சரித்ரஸ்ய விஷ்ணுர் றுஷிஃ – உஷ்ணிக் சம்தஃ – ஶ்ரீமஹாலக்ஷ்மீதேவதா। ஶாகம்பரீ ஶக்திஃ – துர்கா பீஜம் – வாயுஸ்தத்த்வம் – யஜுர்வேதஃ ஸ்வரூபம் – ஶ்ரீ மஹாலக்ஷ்மீப்ரீத்யர்தே மத்யம சரித்ர ஜபே வினியோகஃ ॥

த்யானம்
ஓம் அக்ஷஸ்ரக்பரஶும் கதேஷுகுலிஶம் பத்மம் தனுஃ குண்டிகாம்
தண்டம் ஶக்திமஸிம் ச சர்ம ஜலஜம் கண்டாம் ஸுராபாஜனம் ।
ஶூலம் பாஶஸுதர்ஶனே ச தததீம் ஹஸ்தைஃ ப்ரவாள ப்ரபாம்
ஸேவே ஸைரிபமர்தினீமிஹ மஹலக்ஷ்மீம் ஸரோஜஸ்திதாம் ॥

றுஷிருவாச ॥ 1 ॥

தேவாஸுரமபூத்யுத்தம் பூர்ணமப்தஶதம் புரா।
மஹிஷே‌உஸுராணாம் அதிபே தேவானாம்ச புரன்தரே ॥ 2 ॥

தத்ராஸுரைர்மஹாவீர்யிர்தேவஸைன்யம் பராஜிதம்।
ஜித்வா ச ஸகலான் தேவான் இன்த்ரோ‌உபூன்மஹிஷாஸுரஃ ॥ 3 ॥

ததஃ பராஜிதா தேவாஃ பத்மயோனிம் ப்ரஜாபதிம்।
புரஸ்க்றுத்யகதாஸ்தத்ர யத்ரேஶ கருடத்வஜௌ ॥ 4 ॥

யதாவ்றுத்தம் தயோஸ்தத்வன் மஹிஷாஸுரசேஷ்டிதம்।
த்ரிதஶாஃ கதயாமாஸுர்தேவாபிபவவிஸ்தரம் ॥ 5 ॥

ஸூர்யேன்த்ராக்ன்யனிலேன்தூனாம் யமஸ்ய வருணஸ்ய ச
அன்யேஷாம் சாதிகாரான்ஸ ஸ்வயமேவாதிதிஷ்டதி ॥ 6 ॥

ஸ்வர்கான்னிராக்றுதாஃ ஸர்வே தேன தேவ கணா புவிஃ।
விசரன்தி யதா மர்த்யா மஹிஷேண துராத்மனா ॥ 7 ॥

ஏதத்வஃ கதிதம் ஸர்வம் அமராரிவிசேஷ்டிதம்।
ஶரணம் வஃ ப்ரபன்னாஃ ஸ்மோ வதஸ்தஸ்ய விசின்த்யதாம் ॥ 8 ॥

இத்தம் னிஶம்ய தேவானாம் வசாம்ஸி மதுஸூதனஃ
சகார கோபம் ஶம்புஶ்ச ப்ருகுடீகுடிலானனௌ ॥ 9 ॥

ததோ‌உதிகோபபூர்ணஸ்ய சக்ரிணோ வதனாத்ததஃ।
னிஶ்சக்ராம மஹத்தேஜோ ப்ரஹ்மணஃ ஶங்கரஸ்ய ச ॥ 10 ॥

அன்யேஷாம் சைவ தேவானாம் ஶக்ராதீனாம் ஶரீரதஃ।
னிர்கதம் ஸுமஹத்தேஜஃ ஸ்தச்சைக்யம் ஸமகச்சத ॥ 11 ॥

அதீவ தேஜஸஃ கூடம் ஜ்வலன்தமிவ பர்வதம்।
தத்றுஶுஸ்தே ஸுராஸ்தத்ர ஜ்வாலாவ்யாப்ததிகன்தரம் ॥ 12 ॥

அதுலம் தத்ர தத்தேஜஃ ஸர்வதேவ ஶரீரஜம்।
ஏகஸ்தம் ததபூன்னாரீ வ்யாப்தலோகத்ரயம் த்விஷா ॥ 13 ॥

யதபூச்சாம்பவம் தேஜஃ ஸ்தேனாஜாயத தன்முகம்।
யாம்யேன சாபவன் கேஶா பாஹவோ விஷ்ணுதேஜஸா ॥ 14 ॥

ஸௌம்யேன ஸ்தனயோர்யுக்மம் மத்யம் சைம்த்ரேண சாபவத்।
வாருணேன ச ஜம்கோரூ னிதம்பஸ்தேஜஸா புவஃ ॥ 15 ॥

ப்ரஹ்மணஸ்தேஜஸா பாதௌ ததங்குள்யோ‌உர்க தேஜஸா।
வஸூனாம் ச கராங்குள்யஃ கௌபேரேண ச னாஸிகா ॥ 16 ॥

தஸ்யாஸ்து தன்தாஃ ஸம்பூதா ப்ராஜாபத்யேன தேஜஸா
னயனத்ரிதயம் ஜஜ்ஞே ததா பாவகதேஜஸா ॥ 17 ॥

ப்ருவௌ ச ஸன்த்யயோஸ்தேஜஃ ஶ்ரவணாவனிலஸ்ய ச
அன்யேஷாம் சைவ தேவானாம் ஸம்பவஸ்தேஜஸாம் ஶிவ ॥ 18 ॥

ததஃ ஸமஸ்த தேவானாம் தேஜோராஶிஸமுத்பவாம்।
தாம் விலோக்ய முதம் ப்ராபுஃ அமரா மஹிஷார்திதாஃ ॥ 19 ॥

ஶூலம் ஶூலாத்வினிஷ்க்றுஷ்ய ததௌ தஸ்யை பினாகத்றுக்।
சக்ரம் ச தத்தவான் க்றுஷ்ணஃ ஸமுத்பாட்ய ஸ்வசக்ரதஃ ॥ 20 ॥

ஶங்கம் ச வருணஃ ஶக்திம் ததௌ தஸ்யை ஹுதாஶனஃ
மாருதோ தத்தவாம்ஶ்சாபம் பாணபூர்ணே ததேஷுதீ ॥ 21 ॥

வஜ்ரமின்த்ரஃ ஸமுத்பாட்ய குலிஶாதமராதிபஃ।
ததௌ தஸ்யை ஸஹஸ்ராக்ஷோ கண்டாமைராவதாத்கஜாத் ॥ 22 ॥

காலதண்டாத்யமோ தண்டம் பாஶம் சாம்புபதிர்ததௌ।
ப்ரஜாபதிஶ்சாக்ஷமாலாம் ததௌ ப்ரஹ்மா கமண்டலம் ॥ 23 ॥

ஸமஸ்தரோமகூபேஷு னிஜ ரஶ்மீன் திவாகரஃ
காலஶ்ச தத்தவான் கட்கம் தஸ்யாஃ ஶ்சர்ம ச னிர்மலம் ॥ 24 ॥
க்ஷீரோதஶ்சாமலம் ஹாரம் அஜரே ச ததாம்பரே
சூடாமணிம் ததாதிவ்யம் குண்டலே கடகானிச ॥ 25 ॥

அர்தசன்த்ரம் ததா ஶுப்ரம் கேயூரான் ஸர்வ பாஹுஷு
னூபுரௌ விமலௌ தத்வ த்க்ரைவேயகமனுத்தமம் ॥ 26 ॥

அங்குளீயகரத்னானி ஸமஸ்தாஸ்வங்குளீஷு ச
விஶ்வ கர்மா ததௌ தஸ்யை பரஶும் சாதி னிர்மலம் ॥ 27 ॥

அஸ்த்ராண்யனேகரூபாணி ததா‌உபேத்யம் ச தம்ஶனம்।
அம்லான பங்கஜாம் மாலாம் ஶிரஸ்யு ரஸி சாபராம் ॥ 28 ॥

அததஜ்ஜலதிஸ்தஸ்யை பங்கஜம் சாதிஶோபனம்।
ஹிமவான் வாஹனம் ஸிம்ஹம் ரத்னானி விவிதானிச ॥ 29 ॥

ததாவஶூன்யம் ஸுரயா பானபாத்ரம் தனாதிபஃ।
ஶேஷஶ்ச ஸர்வ னாகேஶோ மஹாமணி விபூஷிதம் ॥ 30 ॥

னாகஹாரம் ததௌ தஸ்யை தத்தே யஃ ப்றுதிவீமிமாம்।
அன்யைரபி ஸுரைர்தேவீ பூஷணைஃ ஆயுதைஸ்ததாஃ ॥ 31 ॥

See Also  Sri Vighneshwara Shodasha Nama Stotram In English

ஸம்மானிதா னனாதோச்சைஃ ஸாட்டஹாஸம் முஹுர்முஹு।
தஸ்யானாதேன கோரேண க்றுத்ஸ்ன மாபூரிதம் னபஃ ॥ 32 ॥

அமாயதாதிமஹதா ப்ரதிஶப்தோ மஹானபூத்।
சுக்ஷுபுஃ ஸகலாலோகாஃ ஸமுத்ராஶ்ச சகம்பிரே ॥ 33 ॥

சசால வஸுதா சேலுஃ ஸகலாஶ்ச மஹீதராஃ।
ஜயேதி தேவாஶ்ச முதா தாமூசுஃ ஸிம்ஹவாஹினீம் ॥ 34 ॥

துஷ்டுவுர்முனயஶ்சைனாம் பக்தினம்ராத்மமூர்தயஃ।
த்றுஷ்ட்வா ஸமஸ்தம் ஸம்க்ஷுப்தம் த்ரைலோக்யம் அமராரயஃ ॥ 35 ॥

ஸன்னத்தாகிலஸைன்யாஸ்தே ஸமுத்தஸ்துருதாயுதாஃ।
ஆஃ கிமேததிதி க்ரோதாதாபாஷ்ய மஹிஷாஸுரஃ ॥ 36 ॥

அப்யதாவத தம் ஶப்தம் அஶேஷைரஸுரைர்வ்றுதஃ।
ஸ ததர்ஷ ததோ தேவீம் வ்யாப்தலோகத்ரயாம் த்விஷா ॥ 37 ॥

பாதாக்ரான்த்யா னதபுவம் கிரீடோல்லிகிதாம்பராம்।
க்ஷோபிதாஶேஷபாதாளாம் தனுர்ஜ்யானிஃஸ்வனேன தாம் ॥ 38 ॥

திஶோ புஜஸஹஸ்ரேண ஸமன்தாத்வ்யாப்ய ஸம்ஸ்திதாம்।
ததஃ ப்ரவவ்றுதே யுத்தம் தயா தேவ்யா ஸுரத்விஷாம் ॥ 39 ॥

ஶஸ்த்ராஸ்த்ரைர்பஹுதா முக்தைராதீபிததிகன்தரம்।
மஹிஷாஸுரஸேனானீஶ்சிக்ஷுராக்யோ மஹாஸுரஃ ॥ 40 ॥

யுயுதே சமரஶ்சான்யைஶ்சதுரங்கபலான்விதஃ।
ரதானாமயுதைஃ ஷட்பிஃ ருதக்ராக்யோ மஹாஸுரஃ ॥ 41 ॥

அயுத்யதாயுதானாம் ச ஸஹஸ்ரேண மஹாஹனுஃ।
பஞ்சாஶத்பிஶ்ச னியுதைரஸிலோமா மஹாஸுரஃ ॥ 42 ॥

அயுதானாம் ஶதைஃ ஷட்பிஃர்பாஷ்கலோ யுயுதே ரணே।
கஜவாஜி ஸஹஸ்ரௌகை ரனேகைஃ பரிவாரிதஃ ॥ 43 ॥

வ்றுதோ ரதானாம் கோட்யா ச யுத்தே தஸ்மின்னயுத்யத।
பிடாலாக்யோ‌உயுதானாம் ச பஞ்சாஶத்பிரதாயுதைஃ ॥ 44 ॥

யுயுதே ஸம்யுகே தத்ர ரதானாம் பரிவாரிதஃ।
அன்யே ச தத்ராயுதஶோ ரதனாகஹயைர்வ்றுதாஃ ॥ 45 ॥

யுயுதுஃ ஸம்யுகே தேவ்யா ஸஹ தத்ர மஹாஸுராஃ।
கோடிகோடிஸஹஸ்த்ரைஸ்து ரதானாம் தன்தினாம் ததா ॥ 46 ॥

ஹயானாம் ச வ்றுதோ யுத்தே தத்ராபூன்மஹிஷாஸுரஃ।
தோமரைர்பின்திபாலைஶ்ச ஶக்திபிர்முஸலைஸ்ததா ॥ 47 ॥

யுயுதுஃ ஸம்யுகே தேவ்யா கட்கைஃ பரஸுபட்டிஸைஃ।
கேசிச்ச சிக்ஷிபுஃ ஶக்தீஃ கேசித் பாஶாம்ஸ்ததாபரே ॥ 48 ॥

தேவீம் கட்கப்ரஹாரைஸ்து தே தாம் ஹன்தும் ப்ரசக்ரமுஃ।
ஸாபி தேவீ ததஸ்தானி ஶஸ்த்ராண்யஸ்த்ராணி சண்டிகா ॥ 49 ॥

லீல யைவ ப்ரசிச்சேத னிஜஶஸ்த்ராஸ்த்ரவர்ஷிணீ।
அனாயஸ்தானனா தேவீ ஸ்தூயமானா ஸுரர்ஷிபிஃ ॥ 50 ॥

முமோசாஸுரதேஹேஷு ஶஸ்த்ராண்யஸ்த்ராணி சேஶ்வரீ।
ஸோ‌உபி க்ருத்தோ துதஸடோ தேவ்யா வாஹனகேஸரீ ॥ 51 ॥

சசாராஸுர ஸைன்யேஷு வனேஷ்விவ ஹுதாஶனஃ।
னிஃஶ்வாஸான் முமுசேயாம்ஶ்ச யுத்யமானாரணே‌உம்பிகா ॥ 52 ॥

த ஏவ ஸத்யஸம்பூதா கணாஃ ஶதஸஹஸ்ரஶஃ।
யுயுதுஸ்தே பரஶுபிர்பின்திபாலாஸிபட்டிஶைஃ ॥ 53 ॥

னாஶயன்தோ‌உஅஸுரகணான் தேவீஶக்த்யுபப்றும்ஹிதாஃ।
அவாதயன்தா படஹான் கணாஃ ஶஙாம் ஸ்ததாபரே ॥ 54 ॥

ம்றுதங்காம்ஶ்ச ததைவான்யே தஸ்மின்யுத்த மஹோத்ஸவே।
ததோதேவீ த்ரிஶூலேன கதயா ஶக்திவ்றுஷ்டிபிஃ ॥ 55 ॥

கட்காதிபிஶ்ச ஶதஶோ னிஜகான மஹாஸுரான்।
பாதயாமாஸ சைவான்யான் கண்டாஸ்வனவிமோஹிதான் ॥ 56 ॥

அஸுரான் புவிபாஶேன பத்வாசான்யானகர்ஷயத்।
கேசித் த்விதாக்றுதா ஸ்தீக்ஷ்ணைஃ கட்கபாதைஸ்ததாபரே ॥ 57 ॥

விபோதிதா னிபாதேன கதயா புவி ஶேரதே।
வேமுஶ்ச கேசித்ருதிரம் முஸலேன ப்றுஶம் ஹதாஃ ॥ 58 ॥

கேசின்னிபதிதா பூமௌ பின்னாஃ ஶூலேன வக்ஷஸி।
னிரன்தராஃ ஶரௌகேன க்றுதாஃ கேசித்ரணாஜிரே ॥ 59 ॥

ஶல்யானுகாரிணஃ ப்ராணான் மமுசுஸ்த்ரிதஶார்தனாஃ।
கேஷாஞ்சித்பாஹவஶ்சின்னாஶ்சின்னக்ரீவாஸ்ததாபரே ॥ 60 ॥

ஶிராம்ஸி பேதுரன்யேஷாம் அன்யே மத்யே விதாரிதாஃ।
விச்சின்னஜஜ்காஸ்வபரே பேதுருர்வ்யாம் மஹாஸுராஃ ॥ 61 ॥

ஏகபாஹ்வக்ஷிசரணாஃ கேசித்தேவ்யா த்விதாக்றுதாஃ।
சின்னேபி சான்யே ஶிரஸி பதிதாஃ புனருத்திதாஃ ॥ 62 ॥

கபன்தா யுயுதுர்தேவ்யா க்றுஹீதபரமாயுதாஃ।
னன்றுதுஶ்சாபரே தத்ர யுத்தே தூர்யலயாஶ்ரிதாஃ ॥ 63 ॥

கபன்தாஶ்சின்னஶிரஸஃ கட்கஶக்ய்த்றுஷ்டிபாணயஃ।
திஷ்ட திஷ்டேதி பாஷன்தோ தேவீ மன்யே மஹாஸுராஃ ॥ 64 ॥

பாதிதை ரதனாகாஶ்வைஃ ஆஸுரைஶ்ச வஸுன்தரா।
அகம்யா ஸாபவத்தத்ர யத்ராபூத் ஸ மஹாரணஃ ॥ 65 ॥

ஶோணிதௌகா மஹானத்யஸ்ஸத்யஸ்தத்ர விஸுஸ்ருவுஃ।
மத்யே சாஸுரஸைன்யஸ்ய வாரணாஸுரவாஜினாம் ॥ 66 ॥

க்ஷணேன தன்மஹாஸைன்யமஸுராணாம் ததா‌உம்பிகா।
னின்யே க்ஷயம் யதா வஹ்னிஸ்த்றுணதாரு மஹாசயம் ॥ 67 ॥

ஸச ஸிம்ஹோ மஹானாதமுத்ஸ்றுஜன் துதகேஸரஃ।
ஶரீரேப்யோ‌உமராரீணாமஸூனிவ விசின்வதி ॥ 68 ॥

தேவ்யா கணைஶ்ச தைஸ்தத்ர க்றுதம் யுத்தம் ததாஸுரைஃ।
யதைஷாம் துஷ்டுவுர்தேவாஃ புஷ்பவ்றுஷ்டிமுசோ திவி ॥ 69 ॥

ஜய ஜய ஶ்ரீ மார்கண்டேய புராணே ஸாவர்னிகே மன்வன்தரே தேவி மஹத்ம்யே மஹிஷாஸுரஸைன்யவதோ னாம த்விதீயோ‌உத்யாயஃ ॥

ஆஹுதி
ஓம் ஹ்ரீம் ஸாம்காயை ஸாயுதாயை ஸஶக்திகாயை ஸபரிவாராயை ஸவாஹனாயை அஷ்டாவிம்ஶதி வர்ணாத்மிகாயை லக்ஶ்மீ பீஜாதிஷ்டாயை மஹாஹுதிம் ஸமர்பயாமி னமஃ ஸ்வாஹா ।

See Also  Shri Shanmukha Stotram In English

॥ Devi Stotram – Devi Mahatmyam Durga Saptasati Chapter 2 Stotram in English


mahisasura sainyavadho nama dvitiyo‌உdhyayah ॥
asya sapta satimadhyama caritrasya visnur rsih – usnik chandah – srimahalaksmidevata। sakambhari saktih – durga bijam – vayustattvam – yajurvedah svarupam – sri mahalaksmiprityarthe madhyama caritra jape viniyogah ॥

dhyanam
om aksasrakparasum gadesukulisam padmam dhanuh kundikam
dandam saktimasim ca carma jalajam ghantam surabhajanam ।
sulam pasasudarsane ca dadhatim hastaih pravaḷa prabham
seve sairibhamardinimiha mahalaksmim sarojasthitam ॥

rsiruvaca ॥ 1 ॥

devasuramabhudyuddham purnamabdasatam pura।
mahise‌உsuranam adhipe devanañca purandare ॥ 2 ॥

tatrasurairmahaviryirdevasainyam parajitam।
jitva ca sakalan devan indro‌உbhunmahisasurah ॥ 3 ॥

tatah parajita devah padmayonim prajapatim।
puraskrtyagatastatra yatresa garudadhvajau ॥ 4 ॥

yathavrttam tayostadvan mahisasuracestitam।
tridasah kathayamasurdevabhibhavavistaram ॥ 5 ॥

suryendragnyanilendunam yamasya varunasya ca
anyesam cadhikaransa svayamevadhitistati ॥ 6 ॥

svargannirakrtah sarve tena deva gana bhuvih।
vicaranti yatha martya mahisena duratmana ॥ 7 ॥

etadvah kathitam sarvam amararivicestitam।
saranam vah prapannah smo vadhastasya vicintyatam ॥ 8 ॥

ittham nisamya devanam vacamsi madhusudhanah
cakara kopam sambhusca bhrukutikutilananau ॥ 9 ॥

tato‌உtikopapurnasya cakrino vadanattatah।
niscakrama mahattejo brahmanah sankarasya ca ॥ 10 ॥

anyesam caiva devanam sakradinam sariratah।
nirgatam sumahattejah staccaikyam samagacchata ॥ 11 ॥

ativa tejasah kutam jvalantamiva parvatam।
dadrsuste surastatra jvalavyaptadigantaram ॥ 12 ॥

atulam tatra tattejah sarvadeva sarirajam।
ekastham tadabhunnari vyaptalokatrayam tvisa ॥ 13 ॥

yadabhucchambhavam tejah stenajayata tanmukham।
yamyena cabhavan kesa bahavo visnutejasa ॥ 14 ॥

saumyena stanayoryugmam madhyam caindrena cabhavat।
varunena ca janghoru nitambastejasa bhuvah ॥ 15 ॥

brahmanastejasa padau tadanguḷyo‌உrka tejasa।
vasunam ca karanguḷyah kauberena ca nasika ॥ 16 ॥

tasyastu dantah sambhuta prajapatyena tejasa
nayanatritayam janñe tatha pavakatejasa ॥ 17 ॥

bhruvau ca sandhyayostejah sravanavanilasya ca
anyesam caiva devanam sambhavastejasam siva ॥ 18 ॥

tatah samasta devanam tejorasisamudbhavam।
tam vilokya mudam prapuh amara mahisarditah ॥ 19 ॥

sulam suladviniskrsya dadau tasyai pinakadhrk।
cakram ca dattavan krsnah samutpatya svacakratah ॥ 20 ॥

sankham ca varunah saktim dadau tasyai hutasanah
maruto dattavamscapam banapurne tathesudhi ॥ 21 ॥

vajramindrah samutpatya kulisadamaradhipah।
dadau tasyai sahasrakso ghantamairavatadgajat ॥ 22 ॥

kaladandadyamo dandam pasam cambupatirdadau।
prajapatiscaksamalam dadau brahma kamandalam ॥ 23 ॥

samastaromakupesu nija rasmin divakarah
kalasca dattavan khadgam tasyah scarma ca nirmalam ॥ 24 ॥

ksirodascamalam haram ajare ca tathambare
cudamanim tathadivyam kundale katakanica ॥ 25 ॥

ardhacandram tadha subhram keyuran sarva bahusu
nupurau vimalau tadva dgraiveyakamanuttamam ॥ 26 ॥

anguḷiyakaratnani samastasvanguḷisu ca
visva karma dadau tasyai parasum cati nirmalam ॥ 27 ॥

astranyanekarupani tatha‌உbhedyam ca damsanam।
amlana pankajam malam sirasyu rasi caparam ॥ 28 ॥

adadajjaladhistasyai pankajam catisobhanam।
himavan vahanam simham ratnani vividhanica ॥ 29 ॥

dadavasunyam suraya panapatram danadhipah।
sesasca sarva nageso mahamani vibhusitam ॥ 30 ॥

nagaharam dadau tasyai dhatte yah prthivimimam।
anyairapi surairdevi bhusanaih ayudhaistathah ॥ 31 ॥

sammanita nanadoccaih sattahasam muhurmuhu।
tasyanadena ghorena krtsna mapuritam nabhah ॥ 32 ॥

amayatatimahata pratisabdo mahanabhut।
cuksubhuh sakalalokah samudrasca cakampire ॥ 33 ॥

cacala vasudha celuh sakalasca mahidharah।
jayeti devasca muda tamucuh simhavahinim ॥ 34 ॥

tustuvurmunayascainam bhaktinamratmamurtayah।
drstva samastam sanksubdham trailokyam amararayah ॥ 35 ॥

sannaddhakhilasainyaste samuttasthurudayudah।
ah kimetaditi krodhadabhasya mahisasurah ॥ 36 ॥

abhyadhavata tam sabdam asesairasurairvrtah।
sa dadarsa tato devim vyaptalokatrayam tvisa ॥ 37 ॥

padakrantya natabhuvam kiritollikhitambaram।
ksobhitasesapataḷam dhanurjyanihsvanena tam ॥ 38 ॥

diso bhujasahasrena samantadvyapya samsthitam।
tatah pravavrte yuddham taya devya suradvisam ॥ 39 ॥

sastrastrairbhahudha muktairadipitadigantaram।
mahisasurasenanisciksurakhyo mahasurah ॥ 40 ॥

yuyudhe camarascanyaiscaturangabalanvitah।
rathanamayutaih sadbhih rudagrakhyo mahasurah ॥ 41 ॥

ayudhyatayutanam ca sahasrena mahahanuh।
pañcasadbhisca niyutairasiloma mahasurah ॥ 42 ॥

ayutanam sataih sadbhihrbhaskalo yuyudhe rane।
gajavaji sahasraughai ranekaih parivaritah ॥ 43 ॥

vrto rathanam kotya ca yuddhe tasminnayudhyata।
bidalakhyo‌உyutanam ca pañcasadbhirathayutaih ॥ 44 ॥

yuyudhe samyuge tatra rathanam parivaritah।
anye ca tatrayutaso rathanagahayairvrtah ॥ 45 ॥

yuyudhuh samyuge devya saha tatra mahasurah।
kotikotisahastraistu rathanam dantinam tatha ॥ 46 ॥

hayanam ca vrto yuddhe tatrabhunmahisasurah।
tomarairbhindhipalaisca saktibhirmusalaistatha ॥ 47 ॥

yuyudhuh samyuge devya khadgaih parasupattisaih।
keciccha ciksipuh saktih kecit pasamstathapare ॥ 48 ॥

devim khadgapraharaistu te tam hantum pracakramuh।
sapi devi tatastani sastranyastrani candika ॥ 49 ॥

lila yaiva praciccheda nijasastrastravarsini।
anayastanana devi stuyamana surarsibhih ॥ 50 ॥

mumocasuradehesu sastranyastrani cesvari।
so‌உpi kruddho dhutasato devya vahanakesari ॥ 51 ॥

cacarasura sainyesu vanesviva hutasanah।
nihsvasan mumuceyamsca yudhyamanarane‌உmbika ॥ 52 ॥

ta eva sadhyasambhuta ganah satasahasrasah।
yuyudhuste parasubhirbhindipalasipattisaih ॥ 53 ॥

nasayanto‌உasuraganan devisaktyupabrmhitah।
avadayanta patahan ganah sanam stathapare ॥ 54 ॥

mrdangamsca tathaivanye tasminyuddha mahotsave।
tatodevi trisulena gadaya saktivrstibhih ॥ 55 ॥

khadgadibhisca sataso nijaghana mahasuran।
patayamasa caivanyan ghantasvanavimohitan ॥ 56 ॥

asuran bhuvipasena badhvacanyanakarsayat।
kecid dvidhakrta stiksnaih khadgapataistathapare ॥ 57 ॥

vipothita nipatena gadaya bhuvi serate।
vemusca kecidrudhiram musalena bhrsam hatah ॥ 58 ॥

kecinnipatita bhumau bhinnah sulena vaksasi।
nirantarah saraughena krtah kecidranajire ॥ 59 ॥

salyanukarinah pranan mamucustridasardanah।
kesañcidbahavascinnascinnagrivastathapare ॥ 60 ॥

siramsi peturanyesam anye madhye vidaritah।
vicchinnajajghasvapare petururvyam mahasurah ॥ 61 ॥

ekabahvaksicaranah keciddevya dvidhakrtah।
chinnepi canye sirasi patitah punarutthitah ॥ 62 ॥

kabandha yuyudhurdevya grhitaparamayudhah।
nanrtuscapare tatra yudde turyalayasritah ॥ 63 ॥

kabandhascinnasirasah khadgasakytrstipanayah।
tistha tistheti bhasanto devi manye mahasurah ॥ 64 ॥

patitai rathanagasvaih asuraisca vasundhara।
agamya sabhavattatra yatrabhut sa maharanah ॥ 65 ॥

sonitaugha mahanadyassadyastatra visusruvuh।
madhye casurasainyasya varanasuravajinam ॥ 66 ॥

ksanena tanmahasainyamasuranam tatha‌உmbika।
ninye ksayam yatha vahnistrnadaru mahacayam ॥ 67 ॥

saca simho mahanadamutsrjan dhutakesarah।
sarirebhyo‌உmararinamasuniva vicinvati ॥ 68 ॥

devya ganaisca taistatra krtam yuddham tathasuraih।
yathaisam tustuvurdevah puspavrstimuco divi ॥ 69 ॥

jaya jaya sri markandeya purane savarnike manvantare devi mahatmye mahisasurasainyavadho nama dvitiyo‌உdhyayah ॥

ahuti
om hrim sangayai sayudhayai sasaktikayai saparivarayai savahanayai astavimsati varnatmikayai laksmi bijadistayai mahahutim samarpayami namah svaha ।